Doktrina “Jednom spašen uvijek spašen”

Može li kršćanin izgubiti Spasenje? Danas ćemo proći kroz doktrinu koja se zove “Vječna sigurnost”, je li ta doktrina biblijska?

Na veliko iznenađenje mnogih, ova doktrina je jedna od temeljnih i osnovnih kršćanskih doktrina. Razmotrimo neke od biblijskih stihova:

1 . Ivanova 10:27-30
“Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.”

  • Ovdje je naglasak na riječ “vječni” – Ako je nešto vječno znači da nema kraja i da neće prestati, i da ništa ne može to prekinuti.
  • “Neće propasti nikada” – Bog nam ovdje NE govori: “neće propasti nikada OSIM ako nešto napravimo”, nikada znači nikada, što god vi napravili.
  • Ne možete ovoga trenutka biti spašeni pa za 10 minuta biti osuđeni na Pakao pa sutradan opet biti spašeni i tako 10000 puta, ako smo jednom spašeni uvijek smo spašeni, no to ne znači da imamo “licencu za grijehe”
  • nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke” – Nikakav grijeh ili bilo što nas ne može odvojiti od Boga.

1 . Ivanova 5-11 “I ovo je svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu.”

  •  Naglasak na riječ svjedočanstvo i riječ “vječni” ako je nešto vječno, ne može se prekinuti

1 . Ivanova 5-13 “Ovo pišem vama, koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate, da imate život vječni. Bog nam kaže da možemo znati – odnosno biti sigurni da imamo život vječni.

1 . Efežanima 13 “U njemu ste i vi, pošto ste čuli Riječ istine – evanđelje spasenja svoga – u njemu ste, prigrlivši vjeru, opečaćeni Duhom obećanim, Svetim”

  • DEFINICIJA riječi zapečaćen “2. rel. pren. koji je primio sakrament i koji će ga nositi zauvijek.”
  • Ako smo “ponovno rođeni” kao kršćani Duh Sveti prebiva u nama i s njime smo zapečaćeni zauvijek, što god mi napravili neće se to promijeniti.

Rimljanima 8:38-39 “Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.”

  • Poprilično jednostavan stih za shvatiti, Bog nije Bog zablude i konfuzije. Zapečaćeni smo zauvijek i ništa nas neće rastaviti od Božje ljubavi (naš ljudski um ne može ni zamisliti tu silnu ljubav koju nam Bog svaki dan iskazuje.)

Rimljanima 11:6 ” A ako je po milosti, onda nije više od djela, inače milost ne bi više bila milost

Pogledajmo sada jedno od najvećih pogrešnih shvaćanja koju ste sigurno čuli. Znaju često citirati Matej 7:21-23:

“Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: `Gospodine, Gospodine!`, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mnogi će me u onaj dan pitati: `Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?`Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!

U ovome citatu vidimo da će u Raj ići samo oni koji vrše volju Njegovog Oca, ali koja je to volja? Ne trebamo izvlačiti svoje interpretacije Biblije i iznositi svoja subjektivna mišljena, trebamo pustiti da Biblija interpretira Bibliju. Odgovor na ovo često postavljeno pitanje možemo pronaći u Ivanu 6:40

Isus odgovara:

Ivan 6:40 “A ovo je volja onoga koji me posla, da svaki koji vidi Sina i povjeruje u njega ima život vječni; i ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan.”

Sutra nije obećano nikome, pogledajte kako se spasiti. Kliknite na LINK