Biblijsko pokajanje

U ovome članku obradit ćemo temu o Biblijskome pokajanju te što to točno znači. Često dolazi do velike konfuzije zbog sljedećih pitanja: da li to znači pokajanje od grijeha i okretanje od grijeha(u smislu „Neću više griješiti“), pokajanje kao promjena mišljenja o nečemu ili pak nešto sasvim drugo? Prvo i drugo se često miješa te ukratko odgovor, biblijsko pokajanje jest promjena mišljenja o nečemu, ne znači okretanje od grijeha. Možda nekoga iznenađuje ovakav odgovor te bi zbog toga mogli dodatno pojasniti riječ „pokajanje“ pomoću biblijskih stihova.


Vrlo često možete ćuti (pogotovo od religijskih lidera) da je za biblijsko pokajanje dovoljno ispovijedanje grijeha. No to nije slučaj, štoviše, za spasenje grješnika, pokajanje grijeha Bog vidi kao RAD ne VJERU, a kao što već znamo iz članka kako se Spasiti, spašeni smo samo VJEROM. Objašnjenje nalazimo u Joni 3:10 „I Bog je vidio djela njihova da su se obratili od svoga zloga puta; i Bog se pokajao zbog zla za koje je rekao da bi im učinio; i nije ga učinio.“ Nismo spašeni po djelima ili radu, nego samo po vjeri. Stoga, mi se možemo pokajati od svih mogućih grijeha koje smo učinili u životu ali to nikoga ne vodi u Nebesa. Kada malo razmislite, pokajati se od svih mogućih grijeha je nemoguće, ne samo jer se čovjek jednostavno ne sjeća svega, već zato što će nastaviti griješiti i nakon samog toga pokajanja.

Provjerimo dalje Biblijskim stihovima što pokajanje može značiti.
U Postanku 6:6 „ I GOSPOD se pokajao što je načinio čovjeka na zemlji, i ražalostio se u srcu svome.“
Pitanje glasi, da li se Gospodin može pokajati za grijehe? Ne, jer je Bog savršen, On ne griješi. Stoga već u prvoj knjizi Biblije vidimo da Biblijska interpretacija za riječ „pokajanje“ ne nosi značenje koje često čujemo „pokajanje za grijehe“.


Pokajanje se može podijeliti u tri kategorije:
1. Generalno pokajanje koje donosi promjenu razmišljanja u s vezi bilo čega.
Ovo pokajanje/promjena razmišljanja nema veze s grješnom prirodom čovjeka.

Izlazak 13:17
„I dogodilo se, kad je faraon pustio narod da ode, da ih Bog nije vodio putem kroz filistejsku zemlju, premda je to bilo bliže, jer je Bog rekao da se možda narod ne pokaje kad vidi rat pa se vrati u Egipat,“

Da li kada čitate ovaj stih možete interpretirati pokajanje s pokajanje od grijeha? Naravno da ne. Narod se nema što pokajati od „grijeha“ kada „vidi rat pa se vrati u Egipat“.

2. Pokajanje koji se tiče grijeha

Otkrivenje 2: 15 „Tako i ti imaš onih koji drže nauk nikolaitski, koji mrzim.
2:16 Pokaj se! Inače dolazim ubrzo k tebi i borit ću se s njima mačem svojih usta.“

3. Pokajanje za Spasenje

Ovo pokajanje se jednom dogodi u vašemu životu koje dovodi u Spasenje, ovo spasenje koje vas vodi u Nebesa te miče iz Pakla.
U trenutku kada shvatimo da smo grješnici, kada prepoznamo svoju izgubljenu grješnu prirodu, promijenimo mišljenje o tome da mi sami sebe ne možemo opravdati za svoje grijehe, i odlučimo se svojom voljom obratiti Isusu Kristu kako bi vjerovali i dobili Njega za osobno Spasenje.

2 Kor 7:10 „Jer žalost koja je po Bogu uzrokuje pokajanje na spasenje za koje se ne kaje, a žalost ovog svijeta uzrokuje smrt.“

 

Spasenje i Pokajanje

2 Kor 7:9 „Sada se veselim, ne zato što ste se ožalostili, nego zato što ste se ožalostili na pokajanje; jer ožalostili ste se na pobožan način, da od nas ni u čemu ne budete oštećeni.
10 Jer žalost koja je po Bogu uzrokuje pokajanje na spasenje za koje se ne kaje, a žalost ovog svijeta uzrokuje smrt.“
Prema Bibliji postoje 2 vrste pokajanja koje se tiču Spasenja:
1. Svjetovna
To znači da vam je samo žao.
2. Pobožna
Žalost prema bogobojaznom maniru, prema Božjem načinu.

Svatko se može sažaliti zbog onoga što je učinio (svjetovna tuga), ali evo razlike kad nam je žao prema Božjem putu. Žao nam je zbog onoga što jesmo, a ne zbog onoga što smo učinili. Svatko se može sažaliti zbog nekih određenih grijeha koje je učinio, ali ne bismo trebali imati samo sažaljenje zbog tih stvari. Bez Spasitelja Isusa Krista, sve što jesmo izgubljeni smo grješnik na putu za Pakao.
Čovjek spoznaje da je zao, kada spoznaje da je zao, nije mu žao samo zbog onoga što je učinio, već mu je žao zbog onoga što jest. Bog je svet, mi nismo. Bog ne griješi, mi griješimo.
Bog dopušta ulaz u Njegovo Kraljevstvo samo ako ste, ni više ni manje, savršeni. Tu dolazi Njegov Sin, Gospodin Isus Krist i Njegova krvava žrtva na križu.
2 Kor 5:21 „Jer ga je on učinio grijehom za nas, njega koji nije upoznao grijeha, da mi u njemu postanemo pravednost Božja.“
Kao Sin živoga Boga, koji je jedno s Ocem, došao je u krv i meso, spoznao što je to biti čovjekom i pretrpio Božji bijes za spasenje svih grješnika koji vjeruju u Njega.
Hebrejima 5 „7 On je u danima tijela svojega snažnim vapajem i suzama molitve i prošnje prinosio onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bio je uslišan u onome čega se bojao;
8 premda je Sin, naučio se poslušnosti iz onoga što je pretrpio
9 te je, budući da je postigao savršenstvo, svima koji ga slušaju postao autor vječnoga spasenja,“

Da li shvaćate što je Bog napravio za nas?

Da se vratimo na shvaćanje o našem trenutnome stanju pomoću stiha iz Joba i Izaije.
Job 42 „6 Zato se gnušam samoga sebe i kajem se u prahu i pepelu.”
Izaija 6 “ 5 Nato sam rekao: “Jao meni, jer sam propao! Zato što sam ja čovjek nečistih usana i prebivam usred naroda nečistih usana; jer su oči moje vidjele Kralja, GOSPODA nad vojskama!“
Prepoznajemo tko smo, koliko smo zli i da nema drugog rješenja kojem bismo se mogli obratiti. Ne možemo očistiti vlastiti život, osim da vjerujemo u Isusa Krista i zamolimo ga da nas spasi.
Apostolska djela 20 „ 21 svjedočeći i Židovima i Grcima za pokajanje k Bogu i vjeru u našega Gospodina Isusa Krista.“

Spasite se već danas, spasenje jest besplatno, to je dar Božji za vas kojeg možete odbiti ili prihvatiti. A žrtva je žrtva Njegovog Sina, Gospodina Isusa Krista.
Članak o Spasenju.